
ŠTO SE ZBIVA
Giht(gout engleski) je zapravo cudna zvjerka. Meni su ga otkrili na sistematskom a ja nisam imao nikakvih problema.Nakon cca 3 g. jedne noći probudio me jaki bol u nozi. Do jutra to je vec postalo jedva snošljivo a kad sam pokušao ustati saznao sam na divno ćudo da ne mogu stati na desnu nogu.Pogledam dolje a ono palac crven, povelik i nekako sjajan ( kao ispoliran).Eto to je bio moj prvi susret s nezgodnom zvjeri gihtom(gout). Do sada vec patim zbog toga oko 20-tak godina. Povremeno jacim a ponekad i slabijim bolovima.Dobio sam ne tako velike izrasline (tofe) na palcima obje noge.I sad, što sad? Počeo sam istraživati pred 5.g kako si pomoći? Internet, knjige, savjetovanja, lječnici,nutricionisti i neznam tko sve još.Pravog odgovora nema.To je bolest od koje se "možda" ne umire ali se sigurno umire s njome.Ali ima nade.Treba samo početi,Kako?
1. Svako iole razuman otići će prvo lječniku.
Što očekujete od lječnika? Vjerojatno brzu i efikasnu pomoć.Razočarati ćete se. On će vam prvo dati tablete za smanjenje bolova tj. upale (indometacin najvjerojatnije) i nakon 5-6 dana neće više boljeti. A što zatim? Savjeti o prehrani, čuvanje od ozljede i vjerojatno pretragu krvi
da bi se utvrdio nivo mokračne kiseline ( urati,acid uricum) u njoj. Da ona je svemu kriva.Mokračna kiselina.Atako jednostavno zvući. Otarasiti se mokračne kiseline nije lako.Ako lječnik odlući da trebate uzimati ljek protiv stvaranja mokračne kiseline dati će vam vjerojatno Alupurinol što je jedini dostupan ljek u Hrvatskoj za sprečavanje stvaranja mokračne kiseline, koja se stvara u jetri, preradom purina. Lagana matematika više purina više mokračne kiseline. Bubrezi su pak odgovorni da višak izluće preko mokraće.Ako nisu u mogućnosti to napraviti ( zbog recimo neke disfunkcije bubrega) kiselina ostaje u krvi i kristali te kiseline se talože u malim zglobovima.Oštećuju te zglobove i nastaju nakupine poznate pod imenom tofi.
TABELA NAMIRNICA SA SADRŽAJEM PURINA I URATA
100 g namirnice sadrži: Prvi broj = purini mg Drugi broj = urati (acid uricum) mg
Meso i mesne prerađevine
Ovčetina: Ribe:
Kotleti 61 146 Kaviar,ikra 64 144
But 81 195 Haringe 79 190
Teletina: Bakalar 63 150
Meso,mišići 63 150 Bakalar fileti 50 120
Brizli 525 1260 Lsos 68 163
Kotlet 52 125 Skuše 60 140
Jetra 182 460 Skuše sirove 167 400
Bubrezi 88 210 Škarpina,Orada 100 241
Janjetina: Sardine 144 345
Meso,mišići 76 180 Sardela 110 249
Junetina: List 58 140
Meso,mišići 58 140 List sirov 54 130
Roastbeef 51 110 Tuna 107 257
Plećka 51 110 Grgeč 100 241
Filet 51 110 Šaran 65 160
But 49 120 Pastrva 120 297
Srce 107 256 Tuna u ulju 110 290
Jetra 231 554 Kamenice 38 90
Bubrezi 112 269 Mekušci,školjke 75 370
Svinjetina: Divljač:
Plećka 63 150 Zec 71 170
Plećka pećena 83 200 Jelen kotlet 50 105
Plečka s kožom pećena 116 280 Jelen but 62 138
Kotlet 49 118 Kunić 60 140
Šunka kuhana 83 198 Srna 63 150
Šunka sušena 84 200
Panceta 31 75
Jetra 125 300 Žitarice:
Bubrezi 139 334 Heljda 62 149
Perad: Ječam 38 82
Pileće tamno meso 98 235 Krupica 34 82
Pile sa grila 125 300 Zobene pahuljica 42 100
File 50 120 Proso 35 85
Patka 64 153 Riža (integralna,kuhana) 15 35
Fazan 62 165 Riža (bjela,kuhana) 10 25
Guska 69 165 Raž (cjelo zrno) 20 47
Raženo brašno ( cjelo zrno) 35 84
Pšenica (cjelo zrno) 17 40
Mesne prerađevine: Pšenično brašno 8 20
Mesni extrakti 1458 3500 Krušni proizvodi:
Krvavice 38 90 Pecivo ( bjelo) 9 21
Pečenice 54 130 Dvopek 25 60
Mesni sir ( jetreni) 58 140 Mješani kruh 19 45
Hrenovke 54 130 Bijeli kruh 6 15
Jeger 54 130 Kruh od cjelovitog zrna 25 60
Jetrena pašteta 52 125 Tjestenina s jajima (kuhana) 22 52
Mortadela 54 130 Tjestenina od cjelovitog zrna 21 50
Bečka salama 46 110 Biskvitno tijesto 12 29
Pivska, extra kopasica 54 130
Mlječni proizvodi: Povrće:
Jogurt 20% masti 0 0 Korjen: Krumpir 6 15
Mlijeko 0 0 Korabica 13 30
Sir: Mrkva 6 15
Camember 45% 13 30 Rotkvica 4 10
Ementaler 45% 4 10 Povrtnica 4 10
Gouda 45% 7 16 Cikla 8 20
Topljeni sir 60% 5 13 Celer (korjen) 13 30
Topljeni sir 20% 11 26 Luk 4 9
Sir svježi 4 10 Nadzemni plod:
Limburger 20 % 10 24 Patliđan 8 20
Cvjetača 19 45
Pića: Brokoli 21 50
Voćni sokovi Kineski kupus 10 25
Jabuka , naranđa 3 12 Endivia 4 11
Pivo 5 15 Matovilac 10 24
Vino 0 0 Komorač 7 16
Pjenušac 0 0 Kelj 20 50
Rakije 0 0 Poriluk 17 40
Bezalkoholno pivo 4 9 Kupus crveni 17 40
Sjemenke: Kupus zeleni 13 30
Grašak sušeni 70 168 Kupus kiseli (ispran) 8 20
Kikiriki 42 100 Šparoga 10 25
Lešnjak 13 30 Špinat 21 50
Badem 13 30 Tikvice 8 20
Mak 70 154 Mahune(svježe) 18 42
Sezam 37 88 Krastavci 2 6
Suncokret 65 157 Paprika 4 15
Orah 10 25 Rajčica 4 10
Grah sušeni 75 180
Voće: Pekmezi marmelade:
Jabuka 6 15 isto kao odgovarajuće voće
Kruška 6 15
Marelica 8 20 Med Šećer 0 0
Marelica sušena 32 75
Višnja 6 15 Soja produkti:
Breskva 8 18 Sojino brašno 123 296
Šljiva 8 20 Soja-meso sušeno 154 370
Ananas 8 20 Soja mljevena 84 200
Avocado 13 30 Tofu 29 70
Banana 11 25 Soja sos 25 60
Datula 21 50 Soja mahune 92 220
Lubenica 8 20 Kava Čaj:
Dinja 11 25 Kava pećena, extrakt 0 0
Grožđe 8 20 3-6 šalica dnevno
smanjuje nivo
Smokve sušene 30 65 mokračne kiseline.
Naranđa 8 20 Čaj crni 0 0 nema utjecaj na
nivo mokračne kiseline
Jagode 11 25 Kakao 0 0
Brusnice, borovnica 5 13
Ribizl crveni,crni 8 20
Teobromin
sadržan u čokoladi i coca-coli 2300 Kvasci:
Gljive sušene 488 Pekarski(suhi) 745 1810
Gljive svježe 22 55 Pivski 683 1640
Lisičarke 8 17 Pekarski svježi 312 750
Šampinjoni 25 60
Vrganji 34 80
Broj komentara: 6:
drago mi je da sam nasao ove podatke, jer mi jako dobro dođu, imaq li negdje gdje se mogu razmjenjivati iskustva u vezi gihta
Koliko je ovo pouzdano? Na vecini stranica pise npr da se korijen celere uzima kao lijek protiv gihta, kad tamo prema ovim informacijam tribalo bi ga cak i izbjegavati.
Štovani,
nisu Vam krivi purini niti se problem može riješiti nekom određenom tvari.
Giht je izravno povezan s inzulinskom rezistencijom koja je posljedica prehrane bazirane na ugljikohidratima i posnom mesu.
Problem ćete riješiti prebacivanjem težišta prehrane na životinjske masnoće i to iz organskog uzgoja i izbacivanjem svih ugljikohidrata (i voće!) od 100g/dnevno. S početka izbacite sve.
Giht nije bolest nego simptom metaboličkog poremećaja uzrokovanog temeljenjem prehrane na ugljikohidratima (tzv.piramida).
Prebacite se na prehranu 80% kalorija iz zasićenih masnoća i nikada, nikada ne konzumirajte posno meso, uvijek masnije.
Konzumirajte jetru koja ima puno vitamina A koji će poboljšati funkciju bubrega, puno masnih juha od iskuhanih kostiju i promatrajte rezultat. Kao dopunu uzmite i Green Pasture ulje jetre bakalara (ima na internetu) ono je bogato vitaminom D osim A(da spriječite toksičnost vitamina A).
Na blogu istine i laži o hrani možete pročitati više pametnih tekstova, ovo Vam je za početak dosta.
Jedite sve osim ugljikohidrata (krumpir, tijesto, voće) i pazite: fruktoza diže mokraćnu kiselinu u organizmu (kruške, ananas, šećeri).
Pozdrav!
Ej Anonimno! Ajd se javi vezano uz tvoj komentar od 04.11.2011.g.
098 186 5512 - Dražen
Hvala na svim informacijama. Pronašao sam i pokušavam se pridržavati namirnica koje su preporučene u članku giht prehrana, i vjerujem da su za sada simptomi gihta malo slabiji, više mi ne ne otiču zglobovi kao prije.
Coin Casino - CasinoWow
› coin-casino 인카지노 › หารายได้เสริม coin-casino You will find an array of unique Bitcoin games, such as blackjack, roulette and more. Find out more about 메리트 카지노 쿠폰 Coin Casino here.
Objavi komentar