četvrtak, 7. veljače 2008.

Kako uskladiti giht i purine


ŠTO SE ZBIVA
Giht(gout engleski) je zapravo cudna zvjerka. Meni su ga otkrili na sistematskom a ja nisam imao nikakvih problema.Nakon cca 3 g. jedne noći probudio me jaki bol u nozi. Do jutra to je vec postalo jedva snošljivo a kad sam pokušao ustati saznao sam na divno ćudo da ne mogu stati na desnu nogu.Pogledam dolje a ono palac crven, povelik i nekako sjajan ( kao ispoliran).Eto to je bio moj prvi susret s nezgodnom zvjeri gihtom(gout). Do sada vec patim zbog toga oko 20-tak godina. Povremeno jacim a ponekad i slabijim bolovima.Dobio sam ne tako velike izrasline (tofe) na palcima obje noge.I sad, što sad? Počeo sam istraživati pred 5.g kako si pomoći? Internet, knjige, savjetovanja, lječnici,nutricionisti i neznam tko sve još.Pravog odgovora nema.To je bolest od koje se "možda" ne umire ali se sigurno umire s njome.Ali ima nade.Treba samo početi,Kako?
1. Svako iole razuman otići će prvo lječniku.
Što očekujete od lječnika? Vjerojatno brzu i efikasnu pomoć.Razočarati ćete se. On će vam prvo dati tablete za smanjenje bolova tj. upale (indometacin najvjerojatnije) i nakon 5-6 dana neće više boljeti. A što zatim? Savjeti o prehrani, čuvanje od ozljede i vjerojatno pretragu krvi
da bi se utvrdio nivo mokračne kiseline ( urati,acid uricum) u njoj. Da ona je svemu kriva.Mokračna kiselina.Atako jednostavno zvući. Otarasiti se mokračne kiseline nije lako.Ako lječnik odlući da trebate uzimati ljek protiv stvaranja mokračne kiseline dati će vam vjerojatno Alupurinol što je jedini dostupan ljek u Hrvatskoj za sprečavanje stvaranja mokračne kiseline, koja se stvara u jetri, preradom purina. Lagana matematika više purina više mokračne kiseline. Bubrezi su pak odgovorni da višak izluće preko mokraće.Ako nisu u mogućnosti to napraviti ( zbog recimo neke disfunkcije bubrega) kiselina ostaje u krvi i kristali te kiseline se talože u malim zglobovima.Oštećuju te zglobove i nastaju nakupine poznate pod imenom tofi.





TABELA NAMIRNICA SA SADRŽAJEM PURINA I URATA

100 g namirnice sadrži: Prvi broj = purini mg Drugi broj = urati (acid uricum) mg

Meso i mesne prerađevine
Ovčetina:                                              
Ribe:
Kotleti 61 146                                             Kaviar,ikra 64 144
But 81 195                                                  Haringe 79 190
Teletina:                                                  Bakalar 63 150
Meso,mišići 63 150                                   Bakalar fileti 50 120
Brizli 525 1260                                          Lsos 68 163
Kotlet 52 125                                             Skuše 60 140
Jetra 182 460                                            Skuše sirove 167 400
Bubrezi 88 210                                          Škarpina,Orada 100 241
Janjetina:                                               Sardine 144 345
Meso,mišići 76 180                                   Sardela 110 249
 Junetina:                                                
List 58 140
Meso,mišići 58 140                                   List sirov 54 130
Roastbeef 51 110                                      Tuna 107 257
Plećka 51 110                                            Grgeč 100 241
Filet 51 110                                                Šaran 65 160
But 49 120                                                 Pastrva 120 297
Srce 107 256                                             Tuna u ulju 110 290
Jetra 231 554                                            Kamenice 38 90
Bubrezi 112 269                                        Mekušci,školjke 75 370
Svinjetina:                                          Divljač:
Plećka 63 150                                            Zec 71 170
Plećka pećena 83 200                              Jelen kotlet 50 105
Plečka s kožom pećena 116 280             Jelen but 62 138
Kotlet 49 118                                             Kunić 60 140
Šunka kuhana 83 198                               Srna 63 150
Šunka sušena 84 200
Panceta 31 75
Jetra 125 300                                        Žitarice:
Bubrezi 139 334                                        Heljda 62 149
Perad:                                                       
Ječam 38 82
Pileće tamno meso 98 235                       Krupica 34 82
Pile sa grila 125 300                                 Zobene pahuljica 42 100
File 50 120                                                 Proso 35 85
Patka 64 153                                              Riža (integralna,kuhana) 15 35
Fazan 62 165                                              Riža (bjela,kuhana) 10 25
Guska 69 165                                             Raž (cjelo zrno) 20 47
                                                                     Raženo brašno ( cjelo zrno) 35 84
                                                                     Pšenica (cjelo zrno) 17 40
Mesne prerađevine:                            Pšenično brašno 8 20
Mesni extrakti 1458 3500                   Krušni proizvodi:
Krvavice 38 90                                           Pecivo ( bjelo) 9 21
Pečenice 54 130                                         Dvopek 25 60
Mesni sir ( jetreni) 58 140                       Mješani kruh 19 45
Hrenovke 54 130                                      Bijeli kruh 6 15
Jeger 54 130                                              Kruh od cjelovitog zrna 25 60
Jetrena pašteta 52 125                            Tjestenina s jajima (kuhana) 22 52
Mortadela 54 130                                     Tjestenina od cjelovitog zrna 21 50
Bečka salama 46 110                                Biskvitno tijesto 12 29
Pivska, extra kopasica 54 130

Mlječni proizvodi:                         Povrće:
Jogurt 20% masti 0 0                           Korjen: Krumpir 6 15
Mlijeko 0 0                                                           Korabica 13 30
Sir:                                                                       Mrkva 6 15
Camember 45% 13 30                                        Rotkvica 4 10
Ementaler 45% 4 10                                           Povrtnica 4 10
Gouda 45% 7 16                                                   Cikla 8 20
Topljeni sir 60% 5 13                                          Celer (korjen) 13 30
Topljeni sir 20% 11 26                                         Luk 4 9
Sir svježi 4 10                                           Nadzemni plod:
Limburger 20 % 10 24                                         Patliđan 8 20
                                                                                 Cvjetača 19 45
Pića:                                                                       Brokoli 21 50
Voćni sokovi                                                           Kineski kupus 10 25
Jabuka , naranđa 3 12                                          Endivia 4 11
Pivo 5 15                                                                 Matovilac 10 24
Vino 0 0                                                                  Komorač 7 16
Pjenušac 0 0                                                           Kelj 20 50
Rakije 0 0                                                               Poriluk 17 40
Bezalkoholno pivo 4  9                                          Kupus crveni 17 40
Sjemenke:                                                            Kupus zeleni 13 30
Grašak sušeni 70 168                                            Kupus kiseli (ispran) 8 20
Kikiriki 42 100                                                       Šparoga 10 25
Lešnjak 13 30                                                         Špinat 21 50
Badem 13 30                                                           Tikvice 8 20
Mak 70 154                                                             Mahune(svježe) 18 42
Sezam 37 88                                                            Krastavci 2 6
Suncokret 65 157                                                    Paprika 4 15
Orah 10 25                                                              Rajčica 4 10
Grah sušeni 75 180
Voće:                                                         Pekmezi marmelade:
Jabuka 6 15                                                   isto kao odgovarajuće voće
Kruška 6 15
Marelica 8 20                                            Med Šećer 0 0
Marelica sušena 32 75
Višnja 6 15                                                 Soja produkti:
Breskva 8 18                                                  Sojino brašno 123 296
Šljiva 8 20                                                       Soja-meso sušeno 154 370
Ananas 8 20                                                    Soja mljevena 84 200
Avocado 13 30                                                Tofu 29 70
Banana 11 25                                                   Soja sos 25 60
Datula 21 50                                                    Soja mahune 92 220
Lubenica 8 20                                             Kava Čaj:
Dinja 11 25                                                       Kava pećena, extrakt 0 0
Grožđe 8 20                                                       3-6 šalica dnevno
                                                                             smanjuje nivo
Smokve sušene 30 65                                      mokračne kiseline.
Naranđa 8 20                                                  Čaj crni 0 0 nema utjecaj na
                                                                              nivo mokračne kiseline
Jagode 11 25                                                   Kakao 0 0
Brusnice, borovnica 5 13
Ribizl crveni,crni 8 20

Teobromin
sadržan u čokoladi i coca-coli  2300      Kvasci:
Gljive sušene 488                                        Pekarski(suhi) 745 1810
Gljive svježe 22 55                                        Pivski 683 1640
Lisičarke 8 17                                                 Pekarski svježi 312 750
Šampinjoni 25 60
Vrganji 34 80





Broj komentara: 6:

samo naprijed kaže...

drago mi je da sam nasao ove podatke, jer mi jako dobro dođu, imaq li negdje gdje se mogu razmjenjivati iskustva u vezi gihta

Anonimno kaže...

Koliko je ovo pouzdano? Na vecini stranica pise npr da se korijen celere uzima kao lijek protiv gihta, kad tamo prema ovim informacijam tribalo bi ga cak i izbjegavati.

Anonimno kaže...

Štovani,

nisu Vam krivi purini niti se problem može riješiti nekom određenom tvari.

Giht je izravno povezan s inzulinskom rezistencijom koja je posljedica prehrane bazirane na ugljikohidratima i posnom mesu.

Problem ćete riješiti prebacivanjem težišta prehrane na životinjske masnoće i to iz organskog uzgoja i izbacivanjem svih ugljikohidrata (i voće!) od 100g/dnevno. S početka izbacite sve.

Giht nije bolest nego simptom metaboličkog poremećaja uzrokovanog temeljenjem prehrane na ugljikohidratima (tzv.piramida).

Prebacite se na prehranu 80% kalorija iz zasićenih masnoća i nikada, nikada ne konzumirajte posno meso, uvijek masnije.

Konzumirajte jetru koja ima puno vitamina A koji će poboljšati funkciju bubrega, puno masnih juha od iskuhanih kostiju i promatrajte rezultat. Kao dopunu uzmite i Green Pasture ulje jetre bakalara (ima na internetu) ono je bogato vitaminom D osim A(da spriječite toksičnost vitamina A).

Na blogu istine i laži o hrani možete pročitati više pametnih tekstova, ovo Vam je za početak dosta.

Jedite sve osim ugljikohidrata (krumpir, tijesto, voće) i pazite: fruktoza diže mokraćnu kiselinu u organizmu (kruške, ananas, šećeri).

Pozdrav!

Anonimno kaže...

Ej Anonimno! Ajd se javi vezano uz tvoj komentar od 04.11.2011.g.
098 186 5512 - Dražen

Unknown kaže...

Hvala na svim informacijama. Pronašao sam i pokušavam se pridržavati namirnica koje su preporučene u članku giht prehrana, i vjerujem da su za sada simptomi gihta malo slabiji, više mi ne ne otiču zglobovi kao prije.

Anonimno kaže...

Coin Casino - CasinoWow
› coin-casino 인카지노หารายได้เสริม coin-casino You will find an array of unique Bitcoin games, such as blackjack, roulette and more. Find out more about 메리트 카지노 쿠폰 Coin Casino here.